Syringa of te wel sering is een bekende bloem die in het begin van de lente bloeit. Het bloeit maar een aantal weken in het jaar en behoort tot de olijven familie. De bloem komt vooral uit Oost-Europa en Eurazië, maar is door export op veel meer plekken te vinden. Er wordt zo gedacht dat de eerste sering bloemen rond 1750 in de Verenigde Staten aankwam tijdens de koloniën.
Geschiedenis
Sering werd in Oost-Europa veel gebruikt als rouwbloem. De geur van de plant neutraliseert namelijk de geur van de dood. In Groot-Brittanië werd er gelooft dat de bloem ongeluk zou veroorzaken en vooral pech zou bezorgen in de liefde. Dat terwijl er in de Victoriaanse tijd werd geloofd dat sering een symbool was voor oude liefde. Veel weduwen droegen deze bloem als een herinnering voor hun liefde. De bloem heeft dus eeuwen symbool gestaan voor liefde en dood.
In de Griekse mythologie krijgt de bloem ook een prominente rol. Pan, de God van wildernis, was verliefd op een nymph genaamd Syringa. Hij probeerde haar te achtervolgen, maar Syringa veranderde zichzelf in een struik. Deze seringenstruik had hol riet en Pan sneed dit af om de eerste panfluit te maken. Syringa was veranderd in een panfluit. Hier is de naam sering aan afgeleid. Syringa staat namelijk voor het Griekse woord ‘syrinks’, dit betekent pijp.
Symboliek
Deze plant kan ook gebruikt worden voor hekserij. Hierbij is het wel handig om rekening te houden met de verschillende betekenissen voor verschillende kleuren van sering.
Wit – zuiverheid en onschuld
Blauw – blijheid en kalmte
Magenta – liefde en passie
Violet – spiritualiteit
Lila – eerste liefde
Culturen
De sering betekent in verschillende culturen iets anders. Zo werd het gezien als de schoonheid van het goddelijkheid, maar ook als een bescherming tegen kwaadaardige geesten.
Gebruik van sering
De bloem zelf is eetbaar alleen heeft wel een bittere smaak. Hierdoor worden ze vooral gebruikt als garnering. Toch gebruiken velen het ook tijdens het bakken, voor yogurt of kazen. Het is ook mogelijk om te gebruiken in een olie voor je huid of voor een niet-olie huidproduct. Daarnaast is de bloem populair als geur voor parfum en zeep.
Voor hekserij kan het ook gebruikt worden als spreuk element. Zo kan het voor bescherming of liefde staan. Let daarbij wel op de kleur van de sering die gebruikt moet worden.